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ISSUE  

Describe public high school models a Connecticut 

town could adopt in lieu of operating its own high 

school, including each alternative model’s 

characteristics, creation process, and funding 

mechanisms. 

SUMMARY 

Towns may fulfill their statutory duty to provide 

public education to high school students using a 

variety of models that comply with state law.  In 

addition to operating their own public high school, 

state law allows towns to adopt the following models: 

1. regional public high schools (i.e., high schools operated by two or more 

towns to serve the participating towns’ residents); 

2. cooperative arrangements (i.e., agreements between boards of education 

that establish interdistrict schools or interdistrict attendance); and 

3. private academies (i.e., non-religious, private high schools operated by 

boards of trustees and approved by the State Board of Education (SBE) to 

act as a town’s public high school). 

REGIONAL PUBLIC HIGH SCHOOLS 

Characteristics 

Regional public high schools are operated as part of regional school districts that 

consist of two or more member towns.  Some regional school districts operate all of 

the elementary and high schools for the member towns, but others operate only a 

high school.  

DUTY TO PROVIDE HIGH 

SCHOOL EDUCATION 

State law requires towns and 

their respective boards of 

education to provide secondary 

education (i.e., grades nine 

through 12) in their public 

schools. 

Boards of education may 

secure high school educational 

opportunities for their students 

in a different school district, as 

long as state law is followed 

(CGS §§ 10-15 & 10-220). 
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A regional board of education manages the district’s affairs.  It must have at least 

five members, with at least one member from each participating town.  It has the 

same powers and duties that a local board of education has under state law (CGS 

§§ 10-46 & 10-47). 

Creation 

Before creating a new regional school district, interested towns must first form a 

temporary regional school study committee to investigate the feasibility of 

establishing the district.  Each participating town’s legislative body appoints five 

members to the study committee.  At least two appointees from each town must be 

members of the town board of education.  The state’s education commissioner also 

appoints a consultant to the committee.  The study is limited to two years, but the 

law allows the towns’ legislative bodies to extend it for up to another two (CGS §§ 

10-39 & 10-40). 

At least semiannually, the committee must make progress reports to SBE and the 

participating towns.  When the study is complete, the committee must submit a 

final written report of its findings to SBE and each town clerk in the participating 

towns.  If the committee finds the regional school district is feasible and desired, 

then its report must contain the following:   

1. findings about the advisability of establishing the district; 

2. towns to be included and grade levels for educational programs to be 

provided; 

3. detailed educational and budget plans for at least five years, including 

enrollment projections, staff needs and deployment, and a description of 

planned programs and support services; 

4. facilities recommended; 

5. estimates of land and facility costs; 

6. recommendations about each participating town’s capital contribution and 

the size and composition of the regional board of education; and 

7. other matters the committee finds pertinent (CGS § 10-43). 

SBE must review the study committee’s final written report and recommendations.  

If the report recommends that it is advisable to establish a regional school district, 

then SBE must either accept or reject the recommendation.  If SBE accepts the 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-46
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-47
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-39
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-40
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-43
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report, then it must certify to the town clerk in each participating town that the 

recommendations have been approved.  The town clerks must make copies of the 

report publicly available.  The study committee then holds a public meeting in each 

participating town to present its final report (CGS § 10-43). 

Participating towns must then hold referenda, all on the same day, to vote on 

whether to establish a regional school district.  A regional district is established if 

the majority of the votes in each participating town is “yes.”  If a majority vote in 

one or more towns is “no,” then the study committee must decide whether to 

immediately resubmit the question for a second referendum (CGS § 10-45). 

Funding 

At least two weeks before the first Monday or Tuesday in May, the board must hold 

a public hearing to propose a budget for the upcoming fiscal year.  Anyone may 

recommend spending changes during the hearing. 

After the public hearing, the board finalizes its budget preparations, makes copies 

of the budget available to anyone who requests one, and delivers copies to the 

town clerks of member towns at least five days before the budget is presented at 

the May meeting (see below). 

On the first Monday or Tuesday in May, a regional school district must hold an 

annual district meeting at which it must present, and may vote on, the budget.  

Alternatively, the law provides that the budget vote may be taken at a referendum.  

On the day after the district meeting, voters can go to the polls to approve or reject 

the budget.  Registered voters and eligible property owners are entitled to vote. 

If the budget is rejected, the board has four weeks to call another district meeting 

to consider the same or an amended budget.  The same procedures for voting by 

referendum apply.  District meetings must be held regularly until voters approve a 

budget. 

Each member town must pay a share of the cost of capital outlay, including school 

building project costs, and current expenditures necessary for the regional school 

district’s operation.  The board determines the (1) amount to be paid by each 

member town using a ratio of expenses to resident pupils established in statute and 

(2) payment due dates (CGS §§ 10-47 & 10-51). 

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-43
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-45
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http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-51
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COOPERATIVE ARRANGEMENTS 

Characteristics 

State law allows boards of education to establish cooperative arrangements (i.e., 

written agreements) with each other to provide school accommodation services, 

programs, or activities.  Some schools have used this authority to establish 

interdistrict schools, including the following types of schools: 

1. charter schools: any two or more boards of education may cooperatively 

apply to the education commissioner to establish a charter school (CGS § 10-

66bb); 

2. interdistrict magnet schools: cooperative arrangements where multiple 

boards agree to operate an interdistrict magnet school together and receive 

the associated operating grant (CGS § 10-264l); and 

3. regional vocational-agricultural (vo-ag) centers: boards of education may 

enter into agreements with one another to establish a vo-ag center in 

conjunction with its regular public school system (CGS § 10-64). 

Creation 

A cooperative arrangement between boards of education must be in a written 

agreement.  The arrangement may establish a committee to supervise its program 

with the committee membership determined in the written agreement.  

Participating boards of education may give the committee extensive powers, 

including the power to apply for and expend federal grants; to receive and disburse 

funds appropriated by participating boards of education; to employ personnel; to 

enter into contracts; and to otherwise provide the specified programs, services, and 

activities (CGS § 10-158a). 

Funding 

The written agreement governing the cooperative arrangement between boards of 

education may contain funding provisions.   

One example of a cooperative arrangement that contains funding provisions is the 

“tuition-out” high school model used by the Columbia Board of Education.  

Columbia must make such an arrangement because it does not maintain a high 

school within its local school district; therefore, its high school age students may 

attend a designated high school to which Columbia’s board of education will pay 

tuition (CGS § 10-33).   

http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-66bb
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-66bb
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This board has established an interdistrict high school assignment policy through an 

agreement with several other school districts.  According to Columbia School 

District policy 5117(a), a student living in Columbia who has completed eighth 

grade may attend Bolton High School or E.O. Smith High School under the terms of 

an agreement between Columbia and the respective schools’ districts.  (Students 

may also apply to attend Windham Technical High School, and, as with any 

technical school, the sending district does not have to pay tuition.) 

PRIVATE ACADEMIES 

Characteristics 

Under state law, a private, nonreligious incorporated or endowed academy may 

serve as a town’s public high school with state approval.  Under this arrangement, 

students from the host town do not pay tuition to attend the school, but the town 

pays tuition in lieu of having its own public high school.  Generally, these academies 

must follow the laws and regulations that other public high schools must.   

The academies are each under the control of a board of trustees, rather than an 

elected local board of education.  The board of trustees includes representatives 

from the host town’s local board of education (CGS § 10-34). 

Table 1 lists the three academies currently operating, the towns where they are 

located, and the other towns they serve. 

Table 1: Academies and the Towns They Serve 

Academy Host Town Other Towns Served 

Gilbert School Winchester Hartland 

Norwich Free Academy Norwich Brooklyn, Bozrah, Canterbury, 
Franklin, Lisbon, Preston, 
Sprague, and Voluntown  

Woodstock Academy Woodstock Eastford, Pomfret, Brooklyn, and 
Canterbury 

 

State law requires these academies to provide the same special education services 

as those required of public high schools (CGS §§ 10-76o).  It also requires the 

academies, similar to public high schools, to annually certify that their food meets 

federal nutrition standards if they participate in federal school nutrition programs 

http://www.columbiactpublicschools.org/board_of_education/policies_and_regulations.php#revize_document_center_rz926
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-34
http://cga.ct.gov/current/pub/chap_164.htm#sec_10-76o


September 9, 2016 Page 6 of 6 2016-R-0155 
 

(CGS § 10-215f) and sell food and beverages that meet state nutritional standards 

(CGS §§ 10-221p & 10-221q). 

Creation 

A local board of education must receive permission from SBE to send its resident 

high school students to an academy in lieu of operating its own public high school.  

State law allows SBE to designate such an academy to serve as a town’s public high 

school using SBE-created standards (CGS § 10-34).  

Funding 

Towns that send their students to private academies pay full tuition to the 

academy; these students do not pay tuition (CGS § 10-34). 

MS:cmg 
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